Årets etablering 2022

Den 27 januari är det äntligen dags för gala igen då 2022 i Trollhättan summeras under festliga former. Det är Företagarna tillsammans med Trollhättans Stad som för andra gången arrangerar #gotrollhattan galan 2023.

Kraftstaden, med Anders Torslid i täten, har tillsammans med Trollhättans Stads näringslivschef, Helena Kortered fått äran att dela ut priset för Årets Etablering. Mycket har hänt och många spännande etableringar har gjort sedan senaste näringslivsgalan gick av stapeln. Juryn har enats om fem eller snarare sex starka kandidater till priset.

Att så många valt Trollhättan som bas för sina företag är ett kvitto på det starka företagsklimat som råder i staden. Det visar på vilken attraktionskraft Trollhättan har med mark, lokaler, infrastruktur och kompetens.

Anders Torslid, VD Kraftstaden Fastigheter
I juryn sitter Ann Palmnäs (Position Väst), Helena Kortered (Näringslivsenheten), Elin Stark (Almi), Niklas Ohlén (NBC Trading AB) och Anders Torslid (Kraftstaden Fastigheter).

Motivering till nominering Årets Etablering 2022

Med butiker från Malmö i söder till Sundsvall i norr öppnade Eko Stormarknad sin tolfte etablering på Överby Köpcentrum i Trollhättan. Det familjeägda företaget stärker såväl Överby som Trollhättan som reseanledning. Genom att erbjuda kända varumärken till lägre priser och att regelbundet genomföra butikevents attraherar de besökare både till sin butik och till området i stort. Med Ekos etablering tillförs även många nya arbetstillfällen där det inte minst för våra ungdomar skapas möjlighet till en bra start i arbetslivet.

Innovation och kundfokus i kombination med en imponerande utvecklingstakt ligger till grund för nomineringen av NIBE till priset Årets Etablering. Kärnverksamheten, med fokus på energieffektivisering är vida känd och deras produkter kan spela en stor roll för hållbar samhällsutveckling. Matchningen med det lokala konsultbolaget RECAS har visat sig vara utmärkt och vi är många som med spänning ser fram emot tillväxtresan som dessa två bolag bara är i början av.

I stor konkurrens med andra platser, både i Europa och i Sverige, landade etableringen av Hellma Materials slutligen i Trollhättan och på Stallbackaområdet. Hellma Materials, ett internationellt högteknologiskt företag med säte i Tyskland, är specialister på produktion av material för optik och strålningsdetektering. Initialt kommer 200 miljoner kronor investeras i lokalerna och de första leveranserna planeras till slutet av 2023. Ytterligare satsningar planeras under 2025. Trollhättans starka position inom industriell tillverkning kompletteras ytterligare samtidigt som en ny, spännande bransch flyttar till stan.

Att konkurrensutsätta traditionella metoder och konstruktivt utmana branschen till att erbjuda lösningar som snabbar på omställningen till ett klimatneutralt samhälle tillhör vardagen hos Polestar. Bolaget har mobilitet i sinnet och det i kombination med progressiva värderingar resulterar i att Polestar är nominerade till priset Årets Etablering.

Trots svåra tider för besöksindustrin valde nominerade Svenska Bio att satsa på en ny biograf med sju eleganta salonger. En etablering som har stärkt Trollhättans attraktionskraft och tillfört ett mervärde för medborgarna. En viktig pusselbit för att stärka Trollhättans plats på filmkartan ytterligare och erbjuda en stämningsfull filmvärld värdig Trollywood.

Det är en ynnest att vara jurymedlem för Årets Etablering i Trollhättan när så många företag har valt att etablera sig här. Så många olika branscher och inriktningar, både av nationella och internationella företag.

Helena Kortered, Näringslivsenheten, Trollhättan Stad

Starta året med en inspirerande galakväll!

Kicka igång det nya året genom att bjuda med kollegor och medarbetare på en minnesvärd galakväll ihop med Trollhättans näringsliv.

Köp din biljett senaste fredagen 20 januari!

För mer information >>