N3 – mötesplats för ung kultur

På N3 står ungdomar och kultur i centrum och med replokaler, dans- och dramasalar, musikrum, black box, klubbscen, bildsalar, mediastudios, ljudstudios så finns det något för alla. De generösa öppethållandet bidrar till att det händer saker på Innovatum kvällstid.

  • Vinnaren av byggnadsnämndens arkitekturpris 2012.
  • Stilrent trapphus på N3.
  • N3 entré.

Projektledaren berättar.

Detta blev ett mycket bra projekt och innehöll många spännande moment. För att kunna uppföra byggnaden var vi förutom att riva en hel byggnad som låg på platsen också tvungna att dra om en stor mängd högspänningskablar. Rivningsarbetena påverkade även två byggnader som skulle vara kvar och vara i full drift under byggtiden. Dessa byggnader byggdes emot med den nya femvåningsbyggnaden så att allt ”smälte” ihop till en fantastisk blandning av gammal industribyggnation och ny modern byggstil.

Projektet var en Totalentreprenad tillsammans med Sefa Byggnads AB som totalentreprenör. Projektet präglades av stort engagemang och delaktighet från alla inblandade både entreprenörer och de framtida brukarna som skall ha byggnaden som sin arbetsplats. Byggnaden blev väldigt lyckad och togs emot med glädje av de som väntat på den länge.

Jan helfigur
Projektnamn:N3 - Ungdomens hus
Projektledare:Jan Mattsson
Förvaltare:Magnus Elfving
Hyresgäst/Brukare:Kultur och fritidsförvaltningen samt Nova Mat och Möten
Projektering:maj 2008 > oktober 2008
Byggtid:mars 2009 > feb 2011
Lokalyta:5700 kvm
Projektbudget:83 miljoner kr
Kraftstaden Fastigheter är ett kvalitativt fastighetsbolag som vill vara med och utforma en positiv utveckling för Trollhättans invånare. Bolaget är ett föredöme avseende viljan till dialog med sina kunder och nyttjare. De står för kvalitet, dialog och framtidsvision. Jag kan varmt rekommendera Kraftstaden Fastigheter.

Tommy Svensson

Huschef på N3

Text

Historik kring projektet?

Häftig ljussättning

I september 2008 fattade Kommunfullmäktige beslut om lokalprogram för Ungdomens Hus, senare N3. Tanken var att man skulle bygga ett nytt hus i 5 våningsplan för ungdomskultur samtidigt som man skulle utöka restaurangverksamheten som redan fanns i intilliggande lokaler. Byggnaden skulle ligga mitt på Innovatumområdet och bli ett riktigt landmärke. Kraftstaden Fastigheter som är fastighetsägare projekterade och upphandlade entreprenaden och var sedan projektledare för byggnationen.

Övrigt värt att veta om projektet

Musiksession med Ulf Wadenbrandt

  • Hela byggnaden är speciell i sig själv och måste upplevas.
  • Ljusstudios och replokaler med strikta ljudkrav.
  • Verksamheter har fått vara med och tycka till i processen.
  • Många arbetsplatsbesök hos Sefa med både företag och elever för att skapa delaktighet.
  • Arkitekturpris 2012: N3 fick byggnadsnämndens arkitekturpris 2012

Status idag

Pecha kucha

N3 är ett landmärke och flitigt använd av kringboende både på dag- och kvällstid. Restaurangen besöks av många och på kvällar och helger kan man boka lokaler för fest eller möteslösningar. Mer om N3:s utbud finns på THN Stads hemsida.

 

Referenspersoner

Tommy Svensson, Kultur och Fritid
Christer Olsson, Kultur och Fritid
Per Olofsson, Nova Mat och möten
Christer Larsson, SEFA Byggnads AB

Är du intresserad av detaljerna kring projekt N3?

Hör gärna av dig till ansvarig projektledare Jan.