Framtidsstaden

Att Trollhättan finns på listan över de åtta hetaste framtidsstäderna beror inte bara på närheten till natur, service och kommunikationer. ”Trollhättan är en handlingskraftig stad, med en förmåga att förvandla kris till framgång”, säger Helena Paulsson, affärsområdeschef på Afry.

Läs mer om hennes insikter hur unga tänker nedan.


Köer – vad är det? Det behöver du inte fundera på här. Lägg din tid på viktigare saker.

Svårt att hinna med?

Känner du att tiden inte räcker till? i Trollhättan har du nära till det mesta och sparar in tid där du kan.

Samverkan innan räckhåll

Oavsett var din verksamhet är placerad i Trollhättan är det nära till samverkan i andra delar av staden.

10-minuter nära

Viktigt med närhet

Att Sveriges mindre städer får mer uppmärksamhet och att uppskattning visas till de attribut som tidigare förkastats kommer ge småstäderna en självförtroende-boost. En term som dyker upp allt mer frekvent är 10-minutersstaden.

Att ha 10 minuter till jobbet, mataffären, fotbollsträningen och tågstationen blir allt viktigare bland de unga, något som är enklare att uppnå utanför storstäderna.

Till exempel i Trollhättan.

vaför inte få mer för pengarna

Förändrad relation till hemmet

I Fastighetsnytt beskriver Thomas Sandell, chefsarkitekt på AFRY hur man innan pandemins utbrott ville reducera bostadsytan så möjligt för att kunna få ut fler lägenheter på hus. Speciellt i Stockholmsområdet där kvadratmeterpriset är högt var detta ett populärt sätt att göra stadens bostadsmarknad aktuell för fler.

Men, så i början av året slog Coronaviruset till och vår relation till hemmet förändrades. Hemmets fyra väggar gick från att vara en trygghet till att kännas inkapslande.

skiftar fokus

Unga om framtiden

Helena Paulsson, chef för stadsutveckling på AFRY ledde innan pandemins utbrott en undersökning i sex europeiska länder där 5 000 personer mellan 18 och 35 år deltog. Syftet var att undersöka hur unga människor ser på framtiden, sitt boende och städernas utveckling.

”Den allra viktigaste och tydligaste insikten som undersökningen gav oss var att bara 12 procent vill bo i städer med över en miljon invånare. Det fanns en tydlig och stark önskan om att bo i mindre städer.”

Helena Paulsson, chef för stadsutveckling på AFRY