arrow Created with Sketch. Tillbaka
local_offer Avslutat projektroom Västra

Upprustning av Öresjö –
åt Kultur och Fritid, Trollhättans Stad

Planerna blev till verklighet och förväntningarna uppfylldes och överträffades, i alla fall
om du frågar oss på Kraftstaden. Vi är stolta över vår del i projektet som till stor del handlar om projektledningsdelen från vår medarbetare Andreas Danielsson.

Mötesplats

Öresjö är en härlig badplats cirka 10 minuter sydväst om centrum.

Läs mer om Öresjö arrow_forward

Snabbfakta

  • Etappvis upprustning
  • Projektstart 2015
  • Hela projektet klart 2017
  • Kiosk
  • Strandpromenad
  • Rutschkana
  • Lekplats
  • Grillplats
  • Handikappanpassade toaletter

En wow-känsla

Kiosken, strandpromenaden och tillgängligheten för alla skapar ett mervärde som lyfter de båda stränderna som så fint binds samman av en promenad som inte går av för hackor.

Det finns mycket nytt att uppskatta när alla förändringar av Öresjö är genomförda. En amfiformad träpromenad mellan sandstranden och gräsmattan skapar effektfulla kontraster på den stora stranden som kallas Phoenix. Nivåskillnaden mellan träpromenad och markplan gör att det går att sitta och blicka ut över sjön längs hela halvcirkeln.

Icke att förglömma den uppskattade rutschkanan som integrerats snyggt i starten av strandpromenaden. Träpromenaden fortsätter bort till lilla stranden (Munkeboviken) där en rejäl träkonstruktion gör att du sitter eller ligger bekvämt med vy över viken. Denna delen av Öresjö, med extra stor fokus på tillgänglighet, har även båtramp, lekplats och grillplatser att tillgå.

Tveka inte på att göra Öresjö till ett utflyktsmål, wow-känslan är omedelbar och du kommer sannolikt att vilja återvända hit flera gånger.

arrow_back arrow_forward

Ursprungstankar om projektet

Redan för några år sedan presenterade Trollhättans Stad sina planer på en uppfräschning av Öresjö och hur området kan göras mer tillgängligt för alla.

– Äntligen får vi utveckla det här området och göra Öresjö mer tillgängligt. Vi har ju haft en del nödlösningar med kiosk och toaletter, men nu vill vi verkligen göra en rejäl satsning. Jag tror att det blir jättebra och att det tas emot positivt av Trollhätteborna, säger Carina Lorentzon, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Kraftstaden Fastigheter drev projektet på uppdrag av Kultur- och fritidsförvaltningen och arbetet är nu slutfört.

Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och utveckla ett sådant här friluftsområde för kommunens invånare och göra det tillgängligt för alla. Det finns många som har fina minnen från badbussarna som gick dit ut förr i tiden och det är roligt att få vara med och öka de möjligheterna till att Öresjö blir ett naturligt utflyktsmål igen

Andreas Danielsson, projektledare Kraftstaden

Etapp 1

Etapp 1 omfattade den badplats som idag kallas Phoenix. Området har mycket goda förutsättningar och tanken är att använda den stora stranden för liv och rörelse och bygga en amfiformad träpromenad mellan sandstranden och gräsmattan. Träpromenaden blev dessutom något högre än markplan vilket medförde att den går att sitta på och blicka ut över sjön. I anslutning till stranden byggs en helt ny kiosk med handikappanpassade toaletter.

Tillgång till färskt vatten löstes genom en ny djupborrad brunn. Och för de som föredrar lite lugn och ro, till exempel barnfamiljer med små barn, kan söka skugga under ett av träden vid den lilla badplatsen, som nu valts att kallas Lugna lagunen. Här finns gräsmattor och lekplats och en lite mindre sandstrand. Den första etappen var klar i maj 2015.

Etapp 2 och 3

Etapp två omfattade båtområdet söder om Amfistranden, där det satsades på båtliv, grillplatser och en handikappanpassad strand.

Etapp 3 band ihop de båda andra etapperna genom en lång brygga som sträcker sig från Lugna lagunen och Amfistranden till båtområdet. Promenaden blir variationsrik och går via båtbryggor, längs klipporna och in i alkärren.

Hela projektet stod klart sommaren 2017.

Är du intresserad av detaljerna kring upprustningen av Öresjö?

Kontakta ansvarig projektledare Andreas Danielsson.