arrow Created with Sketch. Tillbaka
local_offer Kontorroom Innovatum District

Genombrottet

Genombrottet ligger i hjärtat av Innovatum District där historiska uttryck möter nutidens design. 
För att göra plats för den nya gatan rev man den mellersta av tre långsmala industribyggnader,
de övriga två är idag lokalyta där flera företag håller till.

Byggprojektet

Projektledaren Jan Mattsson berättar hur Genombrottet togs fram.

Se hur byggprojektet gick till arrow_forward

Snabbfakta

  • Ca 8 000 kvm kontors- och lokalyta
  • Hiss finns
  • Parkering på Nohabgatan och Åkerssjövägen
  • Närhet till busstation på Nohabgatan, hållplats Innovatum
  • Hedersomnämnande 2018

Byggnadshistoria

1920 fick företaget Nohab en beställning på 1000 lok, de så kallade ”ryssloken”, och det behövdes  självklart en fabrik för att klara av att tillverka dessa. Man byggde då skepp 1–10 i byggnad 80 för att kunna hantera denna stora beställning. Tack vare Gunnar Andersson hamnade beställningen i Trollhättan, men nu var det längesen byggnaden användes till det den en gång skapades för.

2001 köpte Kraftstaden byggnad 80 tillsammans med flertalet andra lokaler på Innovatum District. Planerna för att bygga om hade funnits i några år innan man till slut 2014 tog första spadtaget för det som idag är Genombrottet.

Gunnar W Andersson

För att hedra mannen som tog beställningen till Trollhättan döptes gatan som idag går igenom Genombrottet till Gunnar W Anderssons Passage.

Och med infart från både Åkerssjövägen och Nohabgatan är det enkelt att hitta dit.

Gammalt möter nytt

De gamla fasaderna ersattes med glasfasader och med takfönster blir det rikt ljusinsläpp i lokalerna. De synliga stålbalkarna bevarar en del av den historia som finns i byggnaden och med ”broarna” håller man byggnaden sammankopplad med övriga lokaler.

Något försenat kunde första hyresgästerna flytta in under 2016. Och några av de som har kontor i Genombrottet utöver Orio är Peab, KSG och ÅF.

Hedersomnämnande 2018

I 2018 års Arkitekturpris i Trollhättan var Genombrottet en av tre finalister, det slutade med ett hedersomnämnande med motiveringen:

”Ett lyckat försök med omvandling av en gammal industrimiljö till dagens behov. Avvägd hänsyn till den ursprungliga genom att minimalisera ingreppen i befintliga byggnader”.


Är det något fastighetsspecifikt
du undrar om Genombrottet?

Kontakta ansvarig förvaltare Thomas.