arrow Created with Sketch. Tillbaka
local_offer Kultur / fritidlocal_offer Lager / Verkstad / Industriroom Innovatum District

NOHAB:s smedja

Kraftstaden Fastigheter förvärvade byggnad 50 tillsammans med övriga delar
av fastigheten 1999. Hela fastigheten uppfördes 1900 och NOHAB:s smedja är bevarad
som den alltid sett ut. Den drivs idag av Innovatum Science Center som utställning/museum.

Snabbfakta

  • 8949 kvm lokalyta
  • Kontor, utbildning, verkstad och lager
  • Hiss
  • Nära till kollektivtrafik, busshållplats på Nohabgatan, bilparkering öster och väster om byggnaden

En av Sverige äldsta hammarsmedjor

NOHAB:s smedja är en av Sveriges äldsta hammarsmedjor. Den har varit i drift sedan 1847 då företaget Nohab, Nydqvist & Holm AB, startade sin verksamhet. Deras största produkter var vattenturbiner och lokomotiv.

Tillverkning av lokdelar

Nuvarande lokaler togs i bruk 1935 och driften fortsatte fram till 1993. I smedjan har det bland annat tillverkats kopplingsstänger till lok, ringar, axlar och verktyg. Den maskinella utrustningen består idag av 3 st 500-800 kg:s lufthammare och 2 st mindre hammare.

Idag är det konstsmederna Inge Dahlgren och Ivan Dahlstrand Kamiyasu som har verkstad, galleri och kurser i NOHAB:s smedja.

Övriga delar av fastigheten

Övriga delar av fastigheten består av byggnad 34 (modellsnickeriet) idag Vittring, byggnad 37 (Hjulverkstad) idag Konsthallen, byggnad 40 (Gråjärnsgjuteri, tackjärn). Resterande delen av fastigheten totalrenoverades under 1999-2002 i olika omgångar.

Byggnad 34 var till en början förråd för Saab Design (1999-2003). Byggnad 37 iordningställdes till Saab Automobile (1999-2003 designcenter, kontor och utveckling), idag är Konsthallen i lokalerna. 1999-2000 iordningställdes lokaler för Midroc Electro AB, Lichron (gymansium), filmstudio och loger för Film i Väst och Leissner Data i byggnad 40.

Är det något fastighetsspecifikt
du undrar om Innovatum District?

Kontakta ansvarig förvaltare Tobias.