Halverade efterklangstider
öppnar upp för mer storfrämmat

Efter en period med långa efterklangstider i Nova Arena och byggnad 88 har vi,
i och med vår satsning på att förbättre akustiken, halverat efterklangstiden.
Något som metalbandet Manowar inte var sena att uppmärksamma.

Vad har gjorts i lokalen?

Med industriabsorbenter i taket, samt spaltpaneler utmed 3 väggar (två långsidor samt en kortsida) har vi, tillsammans med vinnaren av entreprenaden – Lilleskogs Bygg, förkortat efterklangstiden väsentligt.

Arbetet var färdigställt och slutbesiktat i november 2015. Ljudmätning efter akustikåtgärderna visar på att vi har lyckats med vårat uppdrag, vi har halverat efterklangstiden.


Högljutt finbesök från Tyskland kvitto på att vår satsning på förbättra ljud håller måttet.

Ett stort hårdrocksintresse, en lokal som uppfyller alla önskemål och inte minst en fantastisk akustik. När den tyska Heavy metal-gruppen Manowar fick välja plats för sin spelning i Sverige, föll valet på Trollhättan. 

Manowar har inte gjort sig kända för att vara det mest lågmälda bandet på scen. Nej, snarare tvärtom. Den legendariska gruppen, som sägs vara världens mest högljudda band, har turnerat världen runt och det ryktas till och med om att sångaren i Manowar, Eric Adams, sjöng i 136 dB under en konsert på 1980-talet.

Bra logistik och akustik

Det krävs med andra ord en hel del av arrangörerna, och lokalen, för att kunna ta emot medlemmarna i Manowar.
– Bandet kräver flera saker av en lokal, vilket inte alltid är lätt att hitta. Den ska kunna ta emot en stor publik, den ska vara praktisk rent logistikmässigt, det ska gå att hänga ljud- och ljusanläggning i taket och självklart måste det finnas förutsättningar för ett bra ljud, säger Edward Janson, konsertarrangör från Triffid Productions.

– Och alla de förutsättningarna finns i Nova Arena.

Efter bandets eget önskemål kommer Manowar att göra två spelningar i Sverige, en i Stockholm och en i Trollhättan. Det stora hårdrocksintresset i stan spelade såklart in i valet, men även att det fanns en tillräckligt bra lokal på orten.

Det är roligt att höra eftersom vi har investerat över en miljon kronor i Nova Arena för att förbättra akustiken,

Andreas Danielsson, projektledare på Kraftstaden Fastigheter

En lokal i världsklass

Tidigare upplevdes ljudet i lokalen som lite rörigt, något som har förbättrats genom att man satt upp tak- och väggabsorbenter. Resultatet är att efterklangstiden har halverats, vilket innebär att ekot i stort sett har försvunnit.
– Nova Arena är nu en lokal i världsklass och det finns inte många i Sverige med den ljudbilden, säger Danielsson.
Manowar intar Nova Arenas scen på fredag kväll och än så länge finns det biljetter kvar. Totalt räknar arrangörerna med att en publik på 1 500 personer sluter upp – med eller utan hörselproppar.

Manowar

• Heavy metal-gruppen Manowar bildades redan på 1980-talet av Joey DeMaio, pyroteknikern för Black Sabbath.
• Bandet är känt för sina texter som ofta är baserade på fantasy och mytologi. Bandet är också känt för sina högljudda konserter och 1984 kom de med i Guinness Rekordbok för att ha genomför den mest högljudda konsert någonsin.
• Manowar har sedan dess slått sitt egna rekord två gånger.