Företagen bekräftar: Elbyggnation het bransch i Sverige och högaktuellt även i Trollhättan

De bygger elnät för att möta framtidens energibehov och behövs för att säkra den svenska elförsörjningen. Craftor och K3 Elprojektering är två företag i en het bransch. Att skaffa kontor tillsammans i Trollhättan skapade ett naturligt och tajtare samarbete.

Vi kliver in på Nohabgatan 12B. Ovanför entrétrappan breder en hemtrevligt inredd kontorsmiljö ut sig. På 130 m² samsas bland annat två mötesrum, flera kontor, lunchrum och kök. Här möts Kraftstaden av ett varmt och trevligt mottagande – när vi träffar två av våra nya hyresgäster Craftor och K3 Elprojektering.

Elkraftsingenjörer utbildade i Trollhättan

Att Craftor utökades till en etablering i Trollhättan berodde på att de redan hade flera stora uppdrag inom elkraft här, som Vattenfall och E.ON. Utöver Trollhättan finns Craftor även i Sundsvall, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Den tillfrågade projektledaren Marcus Munther ville vid en etablering även ha med sig K3 Elprojektering i båten. Detta då de är i samma koncern och verkar i samma bransch. Marcus berättar att om det blev Trollhättan så ville de vara på Innovatum District. Det blev att flytta ihop, och nu är de på plats på Innovatum District!

Lokalerna passar oss jättebra, det var nära att vi hamnade på Överby men vi trivs bättre här på District, berättar Marcus Munther, projektledare Craftor.

Att vi skaffade kontor tillsammans med Craftor har skapat ett mer naturligt samarbete, menar Patrik Birgersson, konstruktör på K3 Elprojektering.

I nuläget är det totalt fem anställda på Trollhättekontoret, varav tre av dem faktiskt har gått i samma klass en gång i tiden. Det var på programmet elkraftsingenjör på Högskolan Väst som deras vägar korsades och de lovordar utbildningen alla tre.

Elkraftsingenjör på Högskolan Väst är en outstanding utbildning för vår bransch. Vi hoppas kunna delta på mässor på Högskolan Väst och välkomnar också nyexaminerade ingenjörer att söka sig till oss, säger Marcus Munther, projektledare Craftor.

Patrik Birgersson och Marcus Munther står tillsammans framför en hylla dekorerad med tavlor och krukväxt
Patrik Birgersson, K3 Elprojektering och Marcus Munther, Craftor.
Hemtrevlig inrett mötesrum på Nohabgatan 12B.

Elkraftsingenjörer som säkrar det framtida energisamhället

I Sverige pågår just nu en energiomställning och elnätet behöver anpassas. Det är vad både Craftor och K3 Elprojektering bidrar till, på lite olika sätt.

Craftor är huvudentreprenör för entreprenader inom kraftledningar och transformatorstationer. K3 är ett bolag inom samma koncern och de utför arbete som kan beskrivas som skydds- och kontrollsystem för elkraftsnät. Sammanfattat arbetar både Craftor och K3 med att bygga elnät för dem som äger infrastruktur för överföring av elnät.

Patrik Birgersson, Marcus Munther och Patrik Elg står i entrétrappan som har lila belysning
Patrik Birgersson, konstruktör på K3 Elprojektering tillsammans med Marcus Munther, projektledare och Patrik Elg, mekanikkonstruktör på Craftor.

Trollhättan är ett elkraftmekka

Projektledare Marcus Munther beskriver att stora personalresurser behövs för att anpassa och förnya elnätet. Det innebär även att övertid skapas många nya arbetsmöjligheter i kraftbranschen.

 Trollhättan är ett elkraftmekka! Vår förhoppning är att kunna växa mer i staden, berättar en glad Marcus Munther.

Så här kan Craftors olika entreprenörsuppdrag se ut:

  • Bygga transformatorstationer
  • Bygga luftledningar
  • Anlägga kabelförlagda elledningar

Det glädjer oss att Craftor och K3 vill finnas i Trollhättan, på en av Sveriges främsta mötesplatser där vi har ett ledande centrum för tillväxt, forskning och upplevelser. Välkommen till Kraftens stad och lycka till på Innovatum District önskar vi på Kraftstaden!

Anders Torslid, VD Kraftstaden
Vattenkraftstationen Olidan i Trollhättan