Nu är Nyckelpigans förskola invigd

Nu är Nyckelpigans förskola invigd Hej då Myrtuvan, hej Nyckelpigan! Nyckelpigans förskola invigdes med tal, bandklippning, barnsång och tårta. I den nya förskolan kan barnen skapa konst i ateljén, utforska sinnesrum och leka bland blommor och bärbuskar. Byggnaden rymmer fyra avdelningar för barn i förskoleåldern. I dagarna var det äntligen dags för barn och pedagoger […]

arrow Created with Sketch. Tillbaka

Nu är Nyckelpigans förskola invigd

Hej då Myrtuvan, hej Nyckelpigan! Nyckelpigans förskola invigdes med tal, bandklippning, barnsång och tårta. I den nya förskolan kan barnen skapa konst i ateljén, utforska sinnesrum och leka bland blommor och bärbuskar. Byggnaden rymmer fyra avdelningar för barn i förskoleåldern.

I dagarna var det äntligen dags för barn och pedagoger att fira in sin nya förskola tillsammans. Nyckelpigans förskola är belägen inom Sylteskolans lokaler i Trollhättan. Det är alltså en helt ny förskola och de allra flesta barnen var bekanta sedan innan, då de gått ihop på nedlagda Myrtuvans förskola.

Såpbubblemaskinen var ett extra roligt inslag, för både barn och vuxna.

Tidigare lektionssalar har fått nytt syfte

Planen var från början att bygga en ny förskolebyggnad, som skulle ersätta mögelskadade Myrtuvans förskola. Men när lokaler blev lediga på nybyggda Sylteskolan togs i stället beslut om att bygga om de tidigare lektionssalarna till en ny förskola.

Kraftstaden har nu, i samarbete med byggentreprenör Serneke, byggt om lokalerna för att bli så förskoleanpassade som möjligt. Förutom de ombyggda salarna finns här nu en ny anpassad förskolegård, ett miljörum, förråd, kapprum, toaletter och kök.

– Vi är glada att leverera nya, anpassade lokaler till verksamheten och att allt gick enligt tidplan. Riktigt härligt att se att barnen och personal har hunnit bo in sig också!

Andreas Danielsson, projektledare Kraftstaden Fastigheter.

I augusti i år flyttade 69 barn in efter ungefär ett års ombyggnationer. Barnen är fördelade på fyra avdelningar: Solen, Månen, Stjärnan och Regnbågen. Här finns gott om plats för kreativt skapande, med bland annat en scen och en ateljé. Förskolan utforskar gärna närområdet och gör varje vecka utflykter till närliggande lekplatser, skogsområden och Sylte bibliotek.

Rektor Malin håller i ett rött band och förskolebarn klipper bandet
Hurra för Nyckelpigans förskola!
Pysselrum dekorerad med ballonger
Dagen till ära var lokalerna dekorerad med ballonger.

Rumslighet och material

Material- och kulörsättning är en viktig del i det pedagogiska rummet. Och Nyckelpigans förskola har en väl genomtänkt ute- och innemiljö. Rummen har en genomgående ljus och harmonisk färgskala i olika nyanser av blått, en färg som även speglas i utemiljön. Björkträ återkommer på sina platser, och har även som syfte att fungera som ljudabsorbent, för en bättre ljudnivå.

Efter invigningen leker barnen för fullt utemiljön – som bjuder in till lek. På utegården finns bland annat en klätterställning som skvallrar om förskolans namn – det är en nyckelpiga.

– Visste ni att nyckelpigan symboliserar barnets livsgnista, kunskap och lärande? Det passar bra här på Nyckelpigans förskola, säger utbildningsnämndens ordförande Marie-Louise Coon i sitt invigningstal.

Lekfulla fält med kullar återkommer på markytan tillsammans med pedagogiska markmålningar. Vi hittar även en kuperad skogsdunge, bollplank, gungor, sandlådor och egen tankstation. I tillbyggda förråd förvaras rolig lekutrustning från väder och vind. För att underlätta flöden vid elevers raster är utomhusmiljön separerad mellan förskolan och grundskolan.

Hållbar byggnad som ska stå över tid

Sylteskolan och Nyckelpigans förskola är båda byggda och miljöcertifierade enligt miljöbyggnad silver. Robusta och hållbara material är genomgående i projektet för att ge en hållbar slutprodukt som ska stå över tid. Miljöcertifiering av en byggnad innebär att miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas av tredje part, och består av följande områden: energi, innemiljö och material.

Rektor Malin ler stort när hon håller tal
Malin Björkman, rektor för Nyckelpigans förskola

Smidig övergång med engagerad arbetsgrupp

Verksamheten och förskolans personal som ska nyttja lokalerna involverades tidigt i projektet för att kunna sätta sin prägel på lokalerna. Arbetsgruppen på Nyckelpigans förskola var etablerad sedan tidigare och är ett tajt gäng, som alla arbetade på Myrtuvans förskola förut.

De tidigare lokalerna ligger ett stenkast bort och under byggprojektet kunde de besöka sin kommande arbetsplats. Detta blev framgångsfaktorer för verksamhetens smidiga övergång till nya förskolan.

– Det har gått otroligt bra, barnen har känts trygga och lekstarka från start.

säger rektor Malin Björkman
Nyckelpigan symboliserar barnets livsgnista, kunskap och lärande.
Ett pysselbord med lego. SIttplatser vid ett runt bord.
Harmoniskt färgval i inredningen. Här i del av en skaparhörna.

Vill du veta mer om byggprojeket Nyckelpigans förskola?
Kontakta projektledare Andreas.