arrow Created with Sketch. Tillbaka

Obemannad livsmedelsbutik
till Trollhättan, först ut Innovatum

Att god service och omtanke av kunder inte alltid behöver handla om personlig närvaro kan Edvin Johansson från Linköping vittna om. Hans koncept att driva obemannade livsmedelsbutiker har varit väldigt uppskattat på varje plats de öppnat. Och nu är det dags att etablera det vinnande konceptet även i Trollhättan.

Vinnande koncept

– Franchisetagaren för första butiken i Trollhättan är klar, förklarar Edvin Johansson, konceptägare av AutoMat. Vi räknar med att öppna någon gång under andra halvåret -21. Och lokalen är avsiktsförklarad och bokad, tillägger han.

Samma prisnivå som stora butiker

– Vi kan, genom att kapa personalkostnaderna, hålla samma prisnivå på dagligdagsvaror som de stora butikerna kan, förklarar Edvin. Och, genom att strategiskt placera sig på de platser där butik efterfrågas av de som bor eller arbetar på ett område, men där de stora kedjornas krav på dokumenterade flöden av folk satt stopp för öppnande av butik, så har AutoMat kunnat svara upp på efterfrågan och samtidigt finna lönsamhet.

Vem vill inte kapa tidstjuvar?

– Vi vill inte ersätta stormarknaderna utan snarare skapa en möjlighet att storhandla lite mer sällan, förklarar Edvin. Handla hos oss på din lunch eller rast, på vägen till eller från din arbetsplats, eller ta ett snabbt stopp på vägen om barnens kvällsaktivitet, fortsätter han.

Idag handlar mycket om att kapa tidstjuvar vilket den genomsnittliga handlingstiden på 3 minuter i AutoMats butiker svarar upp till med råge. Att jämföra med inköp av samma mängd varor hos stormarknader.

– Stannar man istället till hos vanlig närbutik går det lika fort som hos oss men kostar å andra sidan mer per vara, förklarar Edvin.


Hur går då detta till?

Jo, du släpper in dig själv i butiken med vanligt BankID. Väl i kassan scannar du in varorna från din egenplockade korg och betalar med kort.

– Statistiskt sett har vi mindre svinn än när det handlar om självscanning eller handel i vanliga butiker förklarar Edvin. Nyckeln till framgång menar han att är att hitta finurliga sätt att ha en god dialog med sina kunder utan att alltid möta dem face to face.

Vem är Edvin?

Blott 23 år gammal blev drivet att göra något eget större än huvudsysslan för Johansson som då avbröt sin utbildning på Linköpings universitet (civilingenjör med inriktning industriell ekonomi) och istället helhjärtat fokuserade på att (tillsammans med olika franschisetagare) öppna fler och fler obemannade butiker under samlingsnamnet AutoMat.

Och bra har det gått, han har vunnit flertalet utmärkelser längs vägen och samtliga av de 12 butikerna har blivit väldigt uppskattade och fungerat smidigt för kunderna.

Äntligen!

Fortsättning följer och inom kort berättar vi mer om hur upplägget i just Trollhättebutiken kommer att se ut. En butik där även pågående dialog med Instabox och Postnord pågår. Vi är mycket glada över att äntligen få en livsmedelsbutik på plats på Innovatum!