Bordtennisproffs ska peppa unga i Trollhättan

Hur kan barn och unga i Trollhättan motiveras till att utöva mer idrott? Att inspireras och lära av av andra är ett sätt. Målet med Kraftstaden förebild ska vara just det. Ett utbyte av pepp och kunskap mellan idrottare och dagens unga.

Nu är det dags för ännu en idrottare att ta över stafettpinnen som Kraftstaden Förebild. Vi presenterar stolt Kristian Karlsson, världsmästare i bordtennis!

#kraftstadenförebild

Kristian Karlsson från Trollhättan är inte bara världsmästare i bordtennis och professionell idrottare på elitnivå. Han är också Kraftstaden Förebild.

Vad är Kraftstaden Förebild?

Kraftstadens sponsorsatsning Kraftstaden Förebild, har som syfte att stötta lovande ensamidrottare som sätter Trollhättan på kartan. Inte bara genom prestationer inom sin idrott, utan också för att de i sina ödmjuka och inkluderande personligheter är utmärkta förebilder för barn och unga.

Med detta initiativ hoppas Kraftstaden och Förebilden med gemensamma krafter kunna peppa skolungdomar i Trollhättan till att bli mer aktiva inom idrott. Att pränta in att idrotten gör dig till en vinnare, oavsett ambitionsnivå och fallenhet.

Kristian befinner sig för tillfället i Singapore och berättar över telefon:

– Det är verkligen något jag brinner för eftersom idrott har betytt så mycket för mig genom åren. Man behöver aldrig känna sig ensam när man ägnar sig åt idrott, det finns alltid möjlighet att hitta vänner oavsett om det handlar om lag- eller ensamidrott. Man behöver inte ens tala samma språk, idrotten förenar i sig självt.

Bäst i världen på bordtennis

Kristian började tidigt med idrott. Det var de klassiska sporterna som fotboll och innebandy som gällde, sida vid sida av pingisen.

– Jag var ingen talang till en början, utan var mer av en datanörd då. Eller det är jag nog fortfarande, fortsätter han och skrattar.

Första klivet mot karriären blev till Helsingborg

Efterhand kände Kristian att han ville satsa mer på pingisen och öppningen kom när han var 16 år och hans dåvarande tränare Anders Karlsson fick tränaruppdrag i en storsatsande klubb i Helsingborg. Kristian valde att haka på med siktet inställt på idrottsgymnasiet i Helsingborg, med pingis som inriktning.

– Det var en omtumlande upplevelse som jag sakta men säkert växte in i. Man fick lära sig att ta hand om sig själv tidigt. Men jag lärde mig mycket av min rumskamrat som var några år äldre och lite av en förebild.

Kristian Karlsson

Förebilder gör skillnad med andra ord.

Världsmästare

I Houston 2021 tog Kristian VM-guld i herrdubbeln. Han har bland annat även kammat hem tre SM-guld.

Rundpingis på fritidsgården

Kristians intresse för bordtennis började med rundpingis på fritidsgården efter skolan.

Bordtennis

Bordtennis, också kallat pingis, är ett racketspel. Det spelas vanligen inomhus av antingen två eller fyra spelare över ett bord med nät uppspänt i mitten.

Hur ser en vanlig dag ut för ett pingisproffs?

Två fyspass i veckan blandat med ungefär två pingispass om dagen. Kristian beskriver dagens pingisspelare som mer muskulösa än tidigare generationer.

– Spelet blir mer och mer explosivt. Man behöver kunna röra sig snabbare för att komma i rätt position mot bollen så fort som möjligt. Spelet är mer tekniskt än tidigare då konditionsträning var det viktigaste träningsinslaget för en pingisspelare. Idag är det kombinationen av styrketräning och kondition som vinner i längden, förklarar han.

Kommer att besöka skolelever

I uppdraget som Kraftstadens förebild ingår bland annat att närvara vid skolungdomars lektioner, för att via teori eller praktik, inspirera till att börja eller utvecklas inom valfri sport. Vi hoppas också att Kristians matchschema klaffar med Trollhättan Action Week’s klassjoggen, ett perfekt sammanhang att kasta in en exemplarisk förebild i.

– Jag är borta stora delar av året men varje gång jag kommer hem kommer jag kunna bidra med det här viktiga budskapet. Övrig tid får jag använda digitala medier kanaler för att kunna inspirera ännu lite mer i detta viktiga ämne. 

Viktiga ord från en sann förebild hälsar nöjd samarbetspartner.

Tävlingar över hela världen gör att Kristian reser stora delar av året. På plats i Trollhättan och genom digitala medier kommer han att peppa ungdomar till att prova idrott.