Titta in i den obemannade livsmedelsbutiken
på 70 kvadratmeter

Vi träffar vår nya hyresgäst AutoMat Innovatum som drivs av Viktor Johansson som bisyssla till hans vardagliga jobb. När vi träffas har den obemannade livsmedelsbutiken varit öppen för kunder i exakt två veckor. Enligt honom har responsen varit överraskande positiv.

– Att öppna i början av en säsong blev helt rätt, säger Viktor Johansson.

AutoMat är ett innovativt företag som startades 2018 av Edvin Johansson utanför Linköping. Sedan dess har AutoMat blivit franchise och hunnit växa till 32 obemannade butiker både på landsbygden och i tätorter. Innovatum District har i och med etableringen av Automat Innovatum fått sin första livsmedelsbutik. Något som varit efterlängtat av boende, företagare och besökare.

Hej Viktor! Hur har det gått sedan öppningen av din butik?

– Långt över förväntan med intresse, det är roligt! Det har varit många långa dagar men kul med påhejande kommentarer. Jag är jätteglad över positiv energi. Många har varit nyfikna på att testa butiken – att komma in med bank-id, vårt utbud, processen. Har hört många fina kommentarer med hur man upplever lokalen. Att det är fint, rätt sortiment och kryddat med lokalt utbud. Något jag givetvis är väldigt ödmjuk inför, säger Viktor.

Hur skulle du beskriva AutoMat Innovatum för en ny kund?

– AutoMat är en kedja och en del av ett större sammanhang. Här på Innovatum District är jag franchisetagare. Det finns drygt trettio butiker vilket har varit ett gott stöd för mig i utbyggnaden i det här projektet. Vi är en obemannad livsmedelsbutik som innebär att man identifierar sig med ett bank-ID för att komma in, menar Viktor Johansson.

Viktor Johansson på AutoMat Innovatums invigning.

Många överraskade över utbudet

Vid vårt samtal med Viktor konstaterar han att det redan varit dagar med hundratalet kunder per dag.
– Några har sagt sig att de förväntat sig som en kiosk, men här ryms mycket mer och till skäliga priser, berättar Viktor Johansson, franschiseägare AutoMat Innovatum.

Det gör oss också nyfikna på vad kunderna har handlat mest av så här långt. Han berättar att många utforskat utbudet och att många köpt mellanmål, något att äta to go. Även de som bor i närområdet har uppskattat det nybakade brödet som går att hitta i butiken på fredags- och lördagsmorgnar.

En önskelista i butiken hjälper till att hålla reda på lokal efterfrågan. AutoMat har ett grundutbud på drygt 900-1000 fasta produkter samt ett stort antal produkter som franchisetagarna väljer.

– Jag märker en succesiv ökning att kunden hittar färskvaror, frukt och grönt, och inte minst nybakat. Ena lördagen sålde vi över 60 frallor. Det skalar vi upp redan nu och utökar samarbetet med Ekmans konditori.
– Viktor Johansson.

Lokala samarbetspartners

Vad gäller utbud har det valts med omsorg och butiken har flera lokala samarbetspartners samt nationellt erkända produkter. Det lokala utbudet är något Viktor är särskilt stolt över och vill att kunderna ska få uppleva.
– I vårt sortiment finns bland annat den energiboost man behöver för att orka jobba långa dagar.

Bland annat finns lokalt inspel i sortimentet från lokalt bryggeri, lokalt mejeri och mat från den så kallande blå näringen i närområdet. På våningen över AutoMat i byggnad 103 finns mycket koppling till den blå näringen. Här pågår utveckling och forskning kring bland annat den blå näringen via Innovatum Science Park. Viktor menar att han själv blivit inspirerad av nya produkter från havet och är mån om att stötta lokala engagemang.

Igenkänning från traditionella matbutiker

Butiken är utformad så att du som kund kan ta det så kallade sedvanliga kundvarvet och Viktor menar att här känner du igen dig från traditionella livsmedelsbutiker. AutoMat har även frakttjänsten Instabox vilket betyder att det går att hämta paket i paketskåp i butiken.
– Det känns neutralt och bra att kunden inte ska behöva ladda ner en särskild app. Bank-ID är något som de allra flesta redan har, säger Viktor.

När kunden är nöjd med sin kundkorg scannas varorna in i den användarvänliga kassan som registrerar din utcheckning. Svårare än så är det inte att handla är den obemannade butiken.


För att börja handla på Automat behöver du ha:

  • Koll på öppettider (05-23)
  • Bank-ID
  • Betalkort (fysiskt eller i mobil)

”Självklart ska vi lösa detta!”

Viktor berättar att han brinner för utvecklingen av Innovatum District och har på nära håll sett det utvecklas till vad det är idag. Även vad det fortsätter att utvecklas inom. Många bor på Innovatum District och flera tusen människor har sin arbetsplats här. Det är förhållandevis långt till nästa butik och därmed har det funnits ett behov och efterfrågan av en livsmedelsbutik för att kunna köpa det som behövs för att underlätta i livspusslet.


Så när Viktor hittade kedjan AutoMat väcktes tankar om att driva det på egen hand. Viktors inställning blev med tiden ”Självklart ska vi lösa detta!”. Han tog hjälp av rådgivande familjemedlemmar och ett beslut fattades om att köra igång, och på den vägen är det. Om sitt engagemang med att driva den obemannade butiken säger Viktor:

– Har man roligt kan man göra väldigt mycket!

Framtidsvisioner

Ambitionen var att öppna tidigt 2022, men möttes av en ostabil omvärld som gjorde det blev svårare att få ihop till en öppning. Den obemannade butiken fick alltså en försenad start, men rullar nu på bra. Viktor har fortsatt fokus på att bara driva en butik. Samtidigt stänger han inte några dörrar för utveckling framåt. Han berättar att han är glad och tacksam att AutoMat Innovatum tagits emot så varmt som det har gjort.

– Med facit i hand så kommer jag aldrig få veta hur det hade blivit om vi öppnade när vi först planerade, men som det känns nu känns det jättebra att vi öppnade tidigt i en säsong. Det är många energipåfyllda kunder som är på District och det känns toppenbra! Säger Viktor Johansson.

Varmt välkommen och lycka till önskar Kraftstaden!

Frukt och grönt, snacks, mellanmål och nybakat. Här finns det mesta man kan tänkas behöva, eller vilja ha.
Butiken ligger centralt på Innovatum District i byggnad 103.