Recas utvecklingsresa – vill ta produktion tillbaka till Trollhättan!
Säg hej till Recas – vår hyresgäst som drömmer om att ta produktion tillbaka till Trollhättan! Recas är det ansvarsfulla konsultbolaget som skapar ingenjörsjobb, har en stor dos lokalkärlek för orten och har femdubblat sin omsättning sedan de flyttade in i sina lokaler i Gunnar W Anderssons Passage på Innovatum District.
– Det går verkligen bra, man nyper sig i armen! Att vinna priset Årets etablering 2022 tillsammans med Nibe var fantastiskt kul. Nu kör vi del två och ytterligare 30 personer ska in till Nibe.
Micael Lawson är VD/ägare på Recas och en driven sådan. För 25 år flyttade han till Trollhättan för att arbeta som montör på Saab. Med sig hade han en två väskor och en skumgummimadrass. Han utbildade sig till Mekanikingenjör på Högskolan Väst och började på teknisk utveckling på Saab.
När jobbet på Saab försvann i samband med dess konkurs motiverades Micael av att sammanföra svenska ingenjörer till olja och gas i Norge i stället. Då gick startskottet för Recas och resan för bolaget startades i grannlandet.
Kopplar jobb till välfärd
Micael beskriver hur han ser en stark koppling till att Recas och andra företag kan erbjuda arbetstillfällen så vi kan skapa välfärd. Med spetskompetens kan Recas bidra till att optimera organisationer. Friska bolag har råd att investera, och det ger möjlighet att konstruera och producera i Sverige.
– Det skapas många ingenjörsjobb i Sverige idag, men vi på Recas drömmer om att ta produktion tillbaka till Trollhättan. Vi jobbar för att producera och konstruera i Sverige, det är med mycket lokalkärlek som vi vill att det ska skapas fler sådana jobb här.
Micael Lawson, VD/ägare Recas
Vill vara aktiva värdeskapare
Idag är Recas över 60 anställda och Recas lägger stor vikt vid att aktivt jobba för medarbetarens välmående, något som bland annat avspeglas i ett engagerat och mysigt kontor. Micael beskriver hur medarbetarna är värdeskapande och går mer mot hur lagsport är uppbyggd – de anställda ska känna att ledningen är mer som tränare och ha högt i tak.
– Att må bra är väldigt viktigt, vi vill att livet ska bli bättre i och med att man jobbar på Recas. Vi håller i allt från träningar till infoträffar om aktiebesparande. Vi ser fysisk aktivitet som en direkt koppling till välmående. Vi erbjuder träningspass varje vecka och hälsoundersökning en gång/år. Det är så att säga ingen idé att du har ett bra pensionssparande om du inte orkar eller kan efter din pension, menar Micael.
Fakta Recas
Att medarbetarna sätts i första rummet kan även kan anas i namnet Recas. Namnet är en nämligen en kortversion av ”responsible engineering consulting” och i och med den norska starten fick företaget förkortningen AS, som på norska står för aktiebolag.
Analyserar och hittar lönsamhet
– Vi är starkt entreprenörsdrivna att hitta lönsamhet för våra kunder och det är vi nog väldigt bra på. Kort beskrivet analyserar vi bolag och hittar flaskhalsar. Sen klipper ihop snöflingan som blir kundens unika paket, säger Micael.
Micael beskriver hur Recas arbetar och minns ett framgångsexempel. Recas gjorde en översyn på ett företag. I stället för att bygga om kom Recas in och balanserade om produktionen. Företaget hade eget förslag på att bygga ut sin produktion för 50 miljoner.
När Recas i stället balanserat om produktionen för 4 miljoner, och nådde den ökande produktionskapaciteten de eftersökte, betydde de att ingen ombyggnation behövdes och det sparades en hel del pengar.
Styrelsen år 2023 består av Micael Lawson, Stig Nodin, Jan Olander, Annette Ögren, Dennis Kristensson och Anna Petré. En stark och erfaren styrelse som redan nu har lyckats skapa en dubblering i 2023.
Minst 100 nya medarbetare under 2023
Om du läst så här långt är du nog med på att Recas verksamhetsidé är att koppla samman medarbetare med passande jobb och till lika stor del om att hjälpa andra företag med en vidareutveckling i sina bolag. Recas specialområden är inom konstruktion, produktion, IT och programmering. IT är ett av de växande affärsområden som Recas just nu storsatsar inom.
Under de senaste två åren har Recas uppnått en femdubblering i omsättning. För kommande år innebär tillväxten att minst 100 nya medarbetare kommer att behövas i alla befattningar som bildar kompletta team. En av kunderna som tillkom under senaste året är Nibe där Recas varit med under hela etableringen av deras nya utvecklingskontor i Trollhättan.
– Vi har insett att vi är väldigt duktiga på att starta upp utvecklingskontor med allt vad det innebär. Efter den lyckade etableringen av Nibe så har fler internationella företag hört av sig vilket vi är väldigt glada för, säger Micael.
Från kontorshotell till genombrott
Under ett par år hittade man Recas huvudkontor på kontorshotellet i byggnad 74. Sedan kom en kraftig tillväxt och det storsatsades i företaget, och med det ett behov av större lokaler. Men innan den stora tillväxten blev verklighet har Recas fått öva på krishantering flera gånger om då de fått känna på motstånd under en oljekris, en ekonomisk kris och en pandemi.
– Corona var en jättestor smäll för oss i fordonsindustrin, men att ha klarat 10 år är verkligen en bra grej!
Lokaler för 90 personer
När pandemin planat ut och Recas återhämtat sig landade flera nya starka kunder hos Recas. Då tog Micael kontakt med uthyrare på Kraftstaden för att se efter nya lokaler.
Recas landade sedan på Gunnar W Anderssons Passage 12, i vad som kallas för Genombrottet. Sedan vintern 2021 har de hunnit göra sig hemmastadda här på 600 kvm. Framåt vet de att det redan finns behov av att utöka ytan, med plats för 90 medarbetare, så det finns en fortsatt dialog mellan Recas och Kraftstaden.
– Vi är väldigt nöjda med våra lokaler. Något jag uppskattar och gillar extra med Kraftstaden är att vi kan ha bra dialog om lokalanpassning, säger Micael.
– Att arbeta med Recas är oerhört inspirerande. Det engagemang de visar för att bygga varumärke gör att vi får ytterligare en medspelare i den utveckling som ständigt pågår på Innovatum District. Den löpande dialogen med våra hyresgäster är väldigt viktig och det är genom den vi tillsammans skapar dessa fantastiska miljöer som bland annat Genombrottet står för, menar Viktor Johansson, affärsutvecklingschef Kraftstaden.
I Genombrottet möter historiska uttryck nutidens design och det är svårt att tro det, men passagen har inte alltid funnits här. Den nya gatan kom till när man rev man en långsmal industribyggnad som var sammansatt med de kvarvarande industribyggnaderna.
– Vi trivs jättebra här och vi har satsat mycket på en härlig atmosfär vilket inte var svårt i dessa fantastiska lokaler. Det roliga med de här lokalerna är att de inspirerar till kreativitet. Så här unikt bygger man inte längre, säger Micael Lawson.
Du kanske också vill läsa om