Överby produktionskök invigt

Invigningen av Överby produktionskök Fredagen den 18 mars 2022 togs det första stekspadstaget i marken på tomten i norra Överby. Drygt ett och ett halvt år senare, den 27 oktober 2023, är bygget färdigställt och har kapacitet att producera upp till 11 000 måltider per dag. Representanter från Trollhättans stad, Serneke och Kraftstaden var på […]

arrow Created with Sketch. Tillbaka

Invigningen av Överby produktionskök

Fredagen den 18 mars 2022 togs det första stekspadstaget i marken på tomten i norra Överby. Drygt ett och ett halvt år senare, den 27 oktober 2023, är bygget färdigställt och har kapacitet att producera upp till 11 000 måltider per dag. Representanter från Trollhättans stad, Serneke och Kraftstaden var på plats för att fira att måltidsförsörjningen för Trollhättan nu är säkrad för framtiden.

I takt med att Trollhättans Stad växer behöver måltidsförsörjningen anpassas för Trollhättans invånare. Centralköket på Håjum, som är förlagan till Överby produktionskök, var föråldrat och i stort behov av omfattande renovering. En genomförd måltidsutredning genomfördes inför projektet indikerade dessutom att Trollhättan borde sprida ut produktionsenheter strategiskt över staden. För att kunna möta både nutida och framtida behov, samt hantera potentiella krissituationer.

Produktionsköket på Överby är resultatet av noggrant utvärderade behov och förutsättningar. Redan 2019 startade köksutredningen. Man har bland annat tittat på andra befintliga produktionskök, tagit med sig lärdomar från Håjum, pratat med de anställda, haft dialog med arkitekter och konsulter och skalat av onödigheter och minimerat risker. Hela processen från leverans av råvaror till förpackning och utkörning av färdiga matlådor är väl uttänkt och planerad för att säkra både effektivitet, hållbarhet och arbetsmiljö för medarbetarna.

”I och med detta ny produktionskök framtidssäkrar vi måltidsförsörjningen för Trollhättan.”

Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande
Ceremoniell invigning av Överby produktionskök med bandskärning.
Entré och fasad Överby Produktionskök
Välkomnande entré! Här syns även sedumtak som även återkommer på taket tillsammans med solpaneler.

Toppmodernt storkök från insidan

Anna-Sara Persson, utvecklingsledare på Serviceförvaltningen i Trollhättans Stad var en av flera nöjda parter under fredagens invigning. ”Det är fantastiskt roligt, för vi behöver verkligen det här produktionsköket” säger hon. Tillsammans med Håkan Ohlsson, enhetschef på serviceförvaltningen – måltid och lokalvård, ledde hon guidade rundturer inne i köket under dagen.

Besökarna fick en insyn i det välplanerade leveranssystemet av livsmedel, utformat för att garantera högsta möjliga hygienfaktor och förhindra att något förgås. Därefter blev vi visade in i själva hjärtat av byggnaden, produktionsköket. En öppen, ljus, optimerad arbetsyta som främjar snabb kommunikation och säkra förflyttningar. Säkerhet är en topprioritet för alla som jobbar i och runt den ofta tunga, varma, högljudda köksindustrin. Därefter kyls maten snabbt och effektivt innan den packas i tråg eller matlådor, beroende på vart i kommunen den ska ta vägen.

Citat från dagen

”Det är ett otroligt genomarbetat projekt.”

Anna-Sara Persson, utvecklingsledare Serviceförvaltningen Trollhättan Stad

”Idag är jag otroligt glad och stolt över alla medarbetare som har vägt in och hjälp till att göra detta möjligt.”

Håkan Ohlsson, Enhetschef Serviceförvaltningen, måltid och lokalvård
Lyckönskningar från stolta representanter.
Stekspadar i guld lutade mot vägg i entrén
Minnen från ”stekspadtaget” i mars 2022 förgyller personalentrén.
Det bjöds smakprov på smakfull sallad.
Kök och köksbord i  nya personalrummet
På invigningen serverades jordgubbstårta i det nya personalrummet.

Start i december

Mellan vecka 45 och vecka 48 kommer testproduktionen så sakteliga dra igång. I december hoppas man kunna skicka ut sina första måltider och till skolstart nästa termin är planen att produktionen ska vara i full gång. Fram tills dess är tanken att man ska sätta anläggningen på prov.

Flödena ska fungera som man har planerat. Greenboxen, en maskin som pressar och dränerar matavfall till ett torrt pulver som funkar utmärkt som gödning, ska pressa korrekt. Personalen, som har fått väga in och påverka, ska trivas på sin nya, fräscha, toppmoderna arbetsplats. Och framför allt, upp till 11 000 måltider ska tillagas och skickas ut till hungriga barn, elever och brukare varje dag.

”Det har varit ett otroligt roligt projekt att vara en del av. Att se det idag, färdigställt, är en stor stolthet.”

Andreas Danielsson, Projektledare Kraftstaden
Anna-Sara Persson berättar om greenboxen inför besökarna
Anna-Sara Persson berättar vid ett pit-stop om hur varje rum är del av ett välarbetat arbetsflöde i byggnaden.
Öppna väggar skapar en närmare samhörighet mellan kollegorna.
Fem representanter tar stekspadtag i jord.
I mars 2022 togs det första stekspadstaget i marken på tomten där Överby Produktionskök nu står färdigt och är invigt.