Polestar – nästa globala företag att etablera sig på Innovatum District

Elbilstillverkaren Polestar blir nästa i raden av expansionsstarka företag att etablera sig på Innovatum District i Trollhättan. På ytor om 700 kvm kontor och 500 kvm verkstad har 20-talet medarbetare redan flyttat in i moderna lokaler i Gunnar W Anderssons Passage.

Imponerande expansionskurva

Polestar, som bara funnits sedan 2017, har en häftig expansionskurva bakom sig och framtiden ser onekligen ljus ut för Göteborgsföretaget som tillverkar elbilar i prestandasegmentet. I takt med att Polestar fortsätter sin globala expansion med flera nya bilmodeller utökar elbilsföretaget nu sin verksamhet med nya lokaler på Innovatum District i Trollhättan.

Ett 20-tal medarbetare har redan flyttat in i de 700 kvm stora kontorsytorna och den 500 kvm stora verkstaden. Fokus för Trollhättekontoret är utveckling och provningsverksamhet.

Polestars nya lokal på District
Där historiens vingslag gör sig påmind.

Rätt kompetens i Trollhättan

Ansvarig för etableringen av kontoret på Innovatum District är David Ekholm, som ansvarar för elmotorutveckling och transmissionsutveckling. Han förklarar att valet av plats för det nya satellitkontoret var enkelt.

– Det finns en hög kompetens inom automotive i Trollhättan, men också en stark tradition som både lever kvar och frodas sedan Saab-tiden. Många av mina medarbetare bor i Trollhättan så det var också av omtanke om dem som gjorde att valet föll på Innovatum District, säger Ekholm.

Utöver att Innovatum District lockar i sin helhet så är områdets specifika koppling till forskning och utveckling en viktig bidragande faktor.   

Polestar fortsätter att växa och inte minst på forsknings- och utvecklingsavdelningen behöver vi rekrytera, och vi vet att det finns många med rätt kompetens i Trollhättan och övriga Västsverige.

David Ekholm – Ansvarig för Polestars etablering på Innovatum District.
David Ekholm – Polestar
Innovatum District i Trollhättan

Polestar linjerar med District
och Trollhättan

Kraftstadens VD Anders Torslid menar att Polestars starka varumärke linjerar med både Innovatum Districts och Trollhättans utvecklande profiler.

Både Polestar och Trollhättan är omtalade för att visa mod och våga prova nya vägar. Förutsättningarna för att 1+1 ska bli 3 i känns optimala i denna kombination.

Anders Torslid – VD Kraftstaden Fastigheter

Helena Kortered, näringslivschef i Trollhättans Stad menar att Polestars etablering i Trollhättan bekräftar stadens allt starkare position inom framtidens mobilitet.

Vi är en attraktiv techstad
även i praktiken.

Helena Kortered – Näringslivschef Trollhättan Stad

Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande, är övertygad om att Polestar kommer uppskatta den trollhätteanda och innovationskraft som finns i Trollhättan.

Varmt välkomna till Trollhättan och Innovatum District. Ni kommer garanterat att trivas här.

Paul Åkerlund – Kommunstyrelsens ordförande

Klimatneutral 2030

Polestars tanke om att löpande, modell för modell, minska sitt klimatavtryck med målet att
producera en helt klimatneutral bil år 2030 är en ambition vi mer än gärna välkomnar till Innovatum District. 

Företaget Polestar

Polestar startades 2017 som en ny, oberoende svensk tillverkare av elbilar i premiumsegmentet. Bolaget, som grundades av Volvo Cars och Geely Holding, åtnjuter tekniska och konstruktionsmässiga synergier med Volvo Cars, med betydande stordriftsfördelar som resultat.

Bilarna rullar på 19 marknader
världen över.

Företagets globala huvudkontor ligger i Göteborg och dess bilar finns idag ute på vägarna på 19 marknader globalt i Europa, Nordamerika, Kina samt Asien- och Stillahavsområdet.

2023 planerar Polestar att finnas på totalt 30 marknader världen över. Polestars elbilar tillverkas idag i Kina men kommande modell Polestar 3 kommer även att produceras i USA.

Nuvarande och framtida modeller

Polestar har tillverkat två elektriska prestandamodeller. Polestar 1, som producerades mellan 2019 och 2021, är en lågvolyms eldriven GT-prestandahybrid med kolfiberkaross med 609 hk, 1 000 Nm och en elektrisk räckvidd på 124 km (WLTP) – den längsta för alla hybridbilar i världen.

Polestar 2 är en helelektrisk fastback i premiumsegmentet och även företagets första bil som tillverkas i större volymer. Polestar 2 finns i tre olika versioner med två olika storlekar på batteripack; Standard range samt Long range som är på hela 78 kWh, samt drivlinor med antingen en eller två elmotorer på upp till 350 kW /476 hk och 680 Nm. 

Polestar planerar att lansera en ny elbil per år de kommande tre åren. Först ut är Polestar 3 – företagets första elektriska prestanda-SUV – som ska lanseras under 2022. Polestar 4, en mindre SUV Coupémodell, är planerad att lanseras året därpå.

År 2024 planerar Polestar att lansera Polestar 5 – en elektrisk, 4-dörrars prestanda-GT. Modellen blir en produktionsversion av konceptbilen Polestar Precept som visades 2020 och manifesterar Polestars framtidsvisioner inom design, teknik och hållbarhet. Företagets mest ambitiösa målsättning är att skapa den första verkligt klimatneutrala bilen till 2030 – Polestar 0.

Har du frågor om etableringen?